Hoe groot is een lagotto romagnolo?

De Lagotto romagnolo is een Italiaans hondenras. Het vindt zijn oorsprong in de moerassen van de Po-delta in het oostelijke deel van de subregio Romagna in Italië.

Hoe groot is een lagotto romagnolo?

De Lagotto romagnolo is een Italiaans hondenras. Het vindt zijn oorsprong in de moerassen van de Po-delta in het oostelijke deel van de subregio Romagna in Italië. De naam is afgeleid van Romagnol can lagòt, wat waterhond betekent. Mannelijke Lagotto Romagnolos zijn gemiddeld groter dan vrouwtjes.

Mannetjes zijn meestal 17 tot 19 centimeter lang en wegen 28 tot 35 pond. Vrouwtjes zijn meestal 14 tot 18 inch lang en wegen 24 tot 32 pond. Individuen van het ras kunnen kleiner of groter zijn. Deze kleine tot middelgrote honden zijn krachtig gebouwd met een vierkant profiel.

Indien ideaal in overeenstemming, zou de lengte van de Lagotto bijna gelijk moeten zijn aan de schofthoogte. De snuit is breed en iets korter in lengte dan de scheel en heeft een neus die in kleur kan variëren van vleestint tot donkerbruin. De ogen zijn rond en groot, maar over het algemeen niet uitgesproken en ze kunnen variëren van oker tot donkerbruin, soms zelfs hazelaar. Ze hebben ook driehoekige oren die bijna tot aan de kaak hangen en een scimitar-vormige staart, die ze rechtop houden als ze alert zijn.

Hun vacht bestaat uit een warme, zachte ondervacht bedekt met kort, krullend haar met een wollige textuur, die beide gemakkelijk water afwerpen. Ze zijn er in verschillende kleuren, waaronder bruin, bruin roan, gebroken wit, oranje, wit en bruin, en wit en oranje. Deze kleuren kunnen op zichzelf worden gezien of kunnen vergezeld gaan van een bruin masker. Dit is een actieve werkhond die weinig tot geen haar werpt en 15 jaar of langer kan leven.

Het ras werd gebruikt als waterophaalhond in de moerassen van Romagna. De moerassen werden drooggelegd in de jaren 1800 en de Lagotto verloor zijn belangrijkste baan. De American Kennel Club (AKC) voegde het ras in 2001 toe aan zijn Foundation Stock Service en de Lagotto werd later opnieuw geclassificeerd in de Sporting Group. Lengte van de rug van het schouderpunt tot het bilpunt gelijk aan de schofthoogte.

Schoft is iets uit elkaar geplaatst en net boven de lijn van de rug geplaatst. Rechte bovenlijn valt lichtjes van schoft tot kroep. Kruip lang, breed, gespierd en loopt zachtjes af. Goed ontwikkelde borst reikt tot aan de ellebogen.

Borst vrij smal aan de voorkant, breder achter de ellebogen. Huid dun, nauwsluitend en zonder rimpels. Grootte - De kennel Club-rasstandaard is een richtlijn en beschrijving van het ideaal voor het ras; de grootte zoals beschreven betekent niet dat een hond overeenkomt met de opgegeven afmetingen (lengte of gewicht). Een hond kan groter of kleiner zijn dan de afmetingen die worden vermeld in de rasstandaard.

De Standaard van Lagotto Romagnolo zegt het duidelijk. Terugkerend naar de typische maten van de Lagotto Romagnolo, zelfs als met het onderscheid op de kleine variantie van de hierboven genoemde morfologische kenmerken, of het nu gaat om een vrouwtje van 11 kg of een vrouwtje van 14 kg of een mannetje van 13 kg in plaats van een mannetje van 16 kg, is de Lagotto Romagnolo een middelgrote hond. Lagotto Romagnolos werden oorspronkelijk gefokt als jachtgenoten, en ze hebben hun vermogen om te herstellen niet verloren, zelfs als dat betekent dat ze vreugdevol in watermassa's moeten springen om dat te doen. De Lagotto Romagnolo heeft ook de neiging om grote hoeveelheden overtollig haar in de gehoorgang te laten groeien en om vuil en oorsmeer te voorkomen, zal dit ook regelmatig moeten worden verwijderd.

De Lagotto Romagnolo is over het algemeen een gezond ras, hoewel er een paar omstandigheden zijn waar ze vatbaar voor zijn. Hoewel ongebruikelijk in de Verenigde Staten, groeit de Lagotto Romagnolo over de hele wereld in populariteit. Lagotto Romagnolo's zijn over het algemeen speels en hebben veel bewegingsbehoeften, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet met te veel opwinding spelen, anders lopen ze het risico om zeer kleine kinderen omver te slaan. Als u op zoek bent naar een actieve, aanhankelijke hond die nog lang bij uw gezin zal zijn, overweeg dan de Lagotto Romagnolo als uw volgende huisdier.

Die waterbestendige jassen dienden om de Lagotto Romagnolo warm en beschermd te houden tijdens de jacht op watervogels in de natte moerassen van Italië. Over het algemeen is de Lagotto Romagnolo een relaxte maar actieve hond die een goede keuze is voor gezinnen met ten minste een matige mate van eerdere ervaring met hondenbezit. De Lagotto Romagnolo is een vroeg ras van Italiaanse waterhond dat uitgebreid werd gefokt met honden van andere rassen om hun behendigheid en geurvermogen te vergroten. Als het gaat om het zijn van een familiehuisdier, is de Lagotto Romagnolo een aanhankelijke en relaxte hond, zolang lichaamsbeweging wordt geboden in de vorm van ten minste één goede, lange wandeling per dag, en bij voorkeur een spelletje apporteren.

De Lagotto Romagnolo is een energiek, speels en intelligent hondenras dat zeer trainbaar is, en ze moeten zo vroeg mogelijk zowel getraind als gesocialiseerd worden (uiteraard onder begeleiding van uw dierenarts). Dit betekent dat sommige honden waarvan wordt aangenomen dat ze Lagotto Romagnolo zijn, kunnen worden herkend als honden die tot het ras behoren. Lagotto Romagnolos worden nog steeds gebruikt om op truffels te jagen, maar ze worden ook gewaardeerd als trouwe familiegenoten, en hun hypoallergene jassen kunnen er meer vraag naar maken bij mensen met allergieën. Degenen die de honden als truffeljagers gebruikten, fokten vaak voor resultaten in plaats van raszuiverheid, echter, en het combineren van dit ras met andere rassen zorgde ervoor dat het aantal raszuivere Lagotto Romagnolo-honden afnam.

De oude geschiedenis beschrijft de Lagotto Romagnolo als een waterhond met krullend haar die de metgezel en jachtpartner was van jagers van watervogels op de moerassen van Romagna, in Noord-Italië. .

Leave a Comment

Required fields are marked *