Is een lagotto romagnolo een raszuiver product?

Hoewel de Lagotto romagnolo niet de enige hond is die op truffels kan jagen, waren ze de eerste die voor dit doel werden gefokt en worden ze nog steeds beschouwd als de beste voor de klus. In feite zijn ze de enige raszuivere hond met dit onderscheid.

Is een lagotto romagnolo een raszuiver product?

Hoewel de Lagotto romagnolo niet de enige hond is die op truffels kan jagen, waren ze de eerste die voor dit doel werden gefokt en worden ze nog steeds beschouwd als de beste voor de klus. In feite zijn ze de enige raszuivere hond met dit onderscheid. Tegenwoordig is de Lagotto uniek omdat hij de enige raszuivere hond ter wereld is die wordt erkend als een gespecialiseerde truffelzoeker. Hij behoudt echter alle kenmerken van een waterretriever Lagotto zijn perfecte zwemmers als een uitzonderlijk winterharde kleine hond die lange uren kan werken ondergedompeld in ijskoud water.

Hij wordt geholpen door singels tussen zijn tenen en een dubbele jas die zijn hele lichaam bedekt. Zelfs de binnenflappen van zijn oren zijn bedekt met dik haar om te voorkomen dat water zijn binnenoor binnendringt tijdens het duiken na eend. Er zijn tegenwoordig beperkte faciliteiten voor het schieten van eenden in Italië, en slechts enkele Lagotto worden nog steeds gebruikt voor hun traditionele doel als watervogels; het fokpaar dat Ann Kemp %26 Gael Stenton in maart 1997 in het VK importeerde, kwam echter uit de Mandriole-kennels aan de rand van het moerasland, ten noorden van Ravenna. Lagotto uit deze kennel wordt nog steeds gewerkt als eendenretrievers van de traditionele moeraspunts met platte bodem.

De Lagotto Romagnolo is een middelgroot oud werkend ras uit Noord-Italië met wollige, krullende vacht. Ze worden gewaardeerd om hun vaardigheden op het gebied van truffeljacht, maar ze kunnen ook relatief relaxte en aanhankelijke metgezellen in huis zijn. Lagotto's staan bekend om hun dikke vachten die zowel waterbestendig als weinig uitstoten, en deze honden zijn ook enthousiaste zwemmers dankzij hun wortels in de eendenjacht. De Lagotto Romagnolo is over het algemeen een gezond ras, hoewel er een paar omstandigheden zijn waarvoor ze vatbaar zijn.

Deze waterbestendige jassen dienden om de Lagotto Romagnolo warm en beschermd te houden tijdens het jagen op watervogels in de natte moerassen van Italië. Petra, die eigenaar is van een Lagotto Romagnolo genaamd Rona, beschreef het Italiaanse ras als een „geweldige familiehond. In de jaren zeventig werkte een groep fokkers, dierenartsen en fans van het Lagotto Romagnolo-ras samen om een genetisch reconstructieprogramma te ontwikkelen om te voorkomen dat de kleine honden helemaal uit het bestaan zouden verdwijnen. In 1993 werd de toewijding van de Romagnolo aan hun oude kleine eendenjager die truffelzoeker werd beloond toen ENCI (The Italian Kennel Club) de Lagotto officiële erkenning verleende.

Naarmate het ras steeds populairder wordt, zie je Lagotto Romagnolos vaker in schuilplaatsen, maar voorlopig zijn ze misschien moeilijk te vinden. Het grootste deel van het onderhoud dat nodig is voor een Lagotto Romagnolo komt van het verzorgen van hun vacht, die veel verzorging nodig heeft. Lagotto Romagnolos hebben dubbele jassen die waterbestendig zijn en bestaan uit haar in plaats van bont. Haar kan dik worden rond de ogen en oren, waardoor het voor Lagotto Romagnolos moeilijk te zien is wanneer ze niet verzorgd zijn, en ze kunnen infecties ontwikkelen of vuil in de oren vasthouden.

FCI (de internationale instantie die stamboomhonden regelt in alle landen behalve de VS en het VK) erkende de Lagotto in oktober 1995 en voegde Romagnolo toe aan zijn naam om zijn afkomst aan te geven. Een Lagotto Romagnolo hondendieet moet worden samengesteld voor een klein tot middelgroot ras met gemiddelde tot hoge energie- en bewegingsbehoeften. Socialisatietraining zal deze neigingen echter beteugelen, en Lagotto Romagnolos heeft meestal geen problemen als het gaat om aanpassing aan huishoudens met meerdere huisdieren. Hoewel hun vacht hypoallergeen kan zijn, kan Lagotto Romagnolo nog steeds iemands allergieën veroorzaken vanwege hun salvia, urine of stuifmeel dat in hun vacht is gevangen.

Lagotto Romagnolo kan verschillende vachtkleuren hebben, waaronder bruin, oranje, oranje roan, sable, wit, gebroken wit en bruine weg. Alle honden moeten een hoogwaardig en voldoende portiegecontroleerd dieet krijgen, en de Lagotto Romagnolo is daarop geen uitzondering. Apa's eigenaar Maria legde uit dat Lagotto Romagnolo in haar ervaring erg gehecht kan raken aan één lid van het huishouden.

Leave a Comment

Required fields are marked *